Marc is een man op de dool nadat hij en zijn vrouw het verdriet over hun verongelukte zoontje niet meer konden delen. Werkloos hangt hij rond in het park en observeert hij gelukkige ouders en hun kinderen. Hij voelt heimwee naar die staat van zijn, die geborgen onthechting…
In een flits ziet hij een spelend meisje dat als twee druppels water lijkt op de oudere vrouw die hij, prille twintiger toen, kortstondig maar passioneel liefhad… het meisje wordt een obsessie: hij moet weten wat er is gebeurd, nadat hij zijn geliefde halsoverkop verliet, toen hij nog niet in staat was verantwoordelijkheid op te nemen in zijn jonge leven.
Vergeten tederheid wordt herontdekt, oude wonden worden weer opengereten…
De macht die hij toen over haar had, heeft zij nu over hem: ze kan zijn leven terug zin geven, maar ze kan hem ook straffen voor zijn laffe onverschilligheid van toen.
ACQUA AZZURRA wordt een schrijnend aftasten van de grenzen tussen manipulatie en overgave, tussen willen weten en de waarheid niet onder ogen kunnen zien.
Een mooie en pijnlijke, maar ook spannende voorstelling, die toont hoe moeilijk het is om op bepaalde momenten in ons leven beslissingen te nemen…
Colofon
kostuums: Chris Snik
licht: Ludo Van Craen
geluidsontwerp/compositie: Frederik Van de Moortel
regie en scenografie: Barbara Vandendriessche
Recensies
PETER TERRIN DEBUTEERT MET TEKST VOOR VOORSTELLING
‘De AKO-prijs heeft mij durf gegeven’
‘Dit is een vak apart’: met enige schroom waagde Peter Terrin zich aan het schrijven van theater. De AKO-prijs van 2012 heeft hem durf gegeven, zegt hij. ‘Het voelt alsof ik pas begin.’
Lagen ter inspiratie op een hoekje van de leestafel: volbloed theaterauteurs als Harold Pinter (‘zelden geziene zuinigheid’), Hugo Claus (‘wat een hoeveelheid tekst’) en Filip Van Luchene (‘een echte verteller’).
Maar Acqua azzurra is vooral een typische Terrin geworden. ‘Ik hou van een plot’, zegt de schrijver en AKO-prijswinnaar. ‘In de Vlaamse letteren wordt daar misschien iets te vaak op neergekeken. Maar ik wil intrige en stuwkracht in mijn teksten. Ook als ik voor toneel schrijf.’
Van het Brusselse gezelschap Barre Weldaad kreeg Peter Terrin de opdracht om een theatertekst voor drie acteurs te schrijven. Het zijn niet de minste: Wouter Hendrickx en Ina Geerts, naast nieuwkomer Line Pillet.
Het verhaal was er snel. In Acqua azzurra zien een man en een vrouw elkaar na lange tijd weer. Ooit was er een passionele relatie: hij een student, zij een twintig jaar oudere vrouw in een ongelukkige relatie. Daarna gingen ze elk hun eigen weg. Marc raakte op de dool nadat hij en zijn vrouw het verdriet over hun verongelukte zoontje niet meer konden delen. Als hij in een park een spelend meisje ziet dat als twee druppels water lijkt op zijn eerste liefde, zoekt hij contact met haar op. Het verleden wordt naar boven gewoeld, maar de kaarten liggen nu anders.
Geert Van der Speeten
Back to Top